2013. november 8., péntek

5. Csapat utasítások

5. Csapat utasítások

Ebben a részben a csapat utasításokkal fogunk részletesebben megismerkedni. (Team instructions) Ezek arra adnak lehetőséget, hogy picit finomíts a csapatod taktikáján, ha már van egy jól bevált felállásod, egy jól működő stratégiád, ezekkel még kiegészítheted, vagy egy adott szituációban, ha például vesztésre áll a csapat, vagy egy előnyt kell megtartani nagyon hasznos lehet.

Nézzük tehát most ezeket részletesebben:

Általános


Egy kis szusszanás (Take a Breather)

Ezzel az utasítással lassíthatod a csapat tempóját, ez lehetővé teszi, hogy a játékosaid fizikailag összeszedjék magukat, ha erőnlétileg elfáradtak. Így nem fogják annyira szorgalmazni a támadásokat, ehelyett arra összpontosítanak, hogy visszanyerjék az állóképességüket és megtartsák a labdát és lassú sebességgel játszanak. Ez akkor lehet hasznos, ha a csapat már a meccs végére kimerült és egy levegővételnyi szünetre van szüksége

Sokkal nagyobb iram (Much Higher Tempo)

Azt kéri a csapattól, hogy nagyon sebességgel mozogjanak a labda körüli játékosok, csak egy-két érintés után passzolják le a labdát. A játékosok is jobban fogják keresni a gyorsabb játékosokat és ezáltal nagyon gyors lesz a csapatjáték sebessége. Akkor érdemes használni, ha gólt kell szerezni mindenképpen.

Magasabb iram (Higher Tempo)

Hasonló mint a "sokkal nagyobb iram" utasítás, de nem annyira szélsőséges. A játékosok továbbra is egy-két érintős játékot fognak játszani, de nem olyan nagy elánnal és agresszivitással. Leginkább a támadó taktikánál lehet hasznos.

Lassú iram (Lower Tempo)

Ezzel a beállítással a csapatjáték sebességét tudod lassítani, hogy a játékosok "megbecsüljék" a labdát. Nagyon hatékony lehet, ha szeretnéd a labdabirtoklást javítani, irányítani a mérkőzést és csökkenteni a veszélyt, hogy az ellenfél veszélyes kontrát vezessen.

Nagyon alacsony iram (Much Lower Tempo)

Minden áron a labdabirtoklás és a játék sebességének lassítása a cél. A csapat nagyon megbecsüli a labdát, csak biztos passzokkal fognak játszani. A játékosait könnyű labdákkal fognak játszani a legkevesebb rizikót vállalva.

Legyetek kifejezőbbek! (Be More Expressive)

Ha sok kreatív játékossal büszkélkedhetsz, jó ösztönnel és magas támadó mutatókkal, akkor ezzel az instrukcióval még szabadabban fog játszani a csapat, ezáltal több lehetőséget fognak kialakítani. A kreatív szerepkörben játszók nem fognak annyira ragaszkodni a taktikai utasításokhoz, így nagyobb az esély arra, hogy egyikük lesz a meccs embere.

Legyetek fegyelmezettebbek! (Be More Disciplined)

Ez az utasítás megszabja a játékosoknak, hogy ragaszkodjanak az egyéni taktikai utasításokhoz. Segíteni fog abban, hogy a játékosok ne hozzanak rossz  döntéseket kritikus pillanatokban, vagy ha a csapatnak stabilan kell védekeznie és fontos a fegyelmezettség, hogy ne kapjon gólt.


Védekező utasítások


Zavard össze az ellenfelet! (Hassle Opponents)

Akkor lehet hasznos, ha gyengébb ellenfél ellen játszol. Arra ösztönzi a csapatot, hogy nyomást gyakoroljon az ellenfél védelmére és kihasználja annak megingásait. A játékosok támadni fogják a labdát birtokló játékost már a ez ellenfél térfelén, megragadnak minden lehetőséget, hogy elcsípjenek egy rossz passzot és eladott labdát szerezzenek, ezzel megakadályozva egy kialakuló kontra támadás lehetőségét. Arra fognak összpontosítani, hogy a labdát minél előbb ők birtokolják.

Állj vissza! (Stand of Opponents)

A csapatodat arra utasítja, hogy álljon vissza, keményen és stabilan védekezzen, ragaszkodjon a megadott felálláshoz, ezzel megelőzve, hogy egy erősebb csapat könnyen megbontsa a védelmet. A játékosaid hagyni fogják, hogy az ellenfél irányítsa a játékot, átengedik a kezdeményezést, a labdatartást. Arra fognak összpontosítani, hogy a támadók elöl lezárják a megnyíló területeket, de így az ellenfél támadóinak kevesebb lehetőségük lesz kihasználni a védelem gyenge pontjait.

Állítsd meg! (Get stuck in)

Ez az utasítás arra ösztönzi a csapatodat, hogy próbáljon meg, amikor csak lehetséges keményen szerelni. Előfordulhat, hogy ezzel néhány lapot fogsz begyűjteni (akár piros lapot), de az ellenfél támadóit ez elbizonytalaníthatja.

Maradj talpon! (Stay on feet)

Arra kéri a csapatot, hogy mellőzzék a becsúszó szereléseket, inkább állva próbáljanak labdát szerezni. Így csökkentheted azt, hogy a védőid lemaradnak a támadókról egy elhibázott belépővel, így az ellenfél előtt megnyílik a terület a támadáshoz a megbomlott védelemmel szemben. Csökkentheted annak a lehetőségét, hogy a védőidet gyakran átjátsszák.

Szorosabb emberfogás! (Use Tighter Marking)

Ha úgy érzed, hogy az ellenfél támadói gyakran nagyon magukra maradnak, sokszor kapnak használható labdát és azokat sikerül is megjátszaniuk, akkor használd ezt az utasítást. A védők és a védekezőbb mentalitású középpályások jobban fognak figyelni az emberfogásra és hogy megakadályozzák az ellenfelet a támadásban.

Használj lestaktikát! (Use Offside Trap)

Ha gyors védőkkel rendelkezel és kedveled a lestaktikát, használd ezt a lehetőséget. A védőid arra fognak törekedni, hogy az ellenfél támadóit lesre állítsák és tolják feljebb a védelmi vonalat a megfelelő pillanatban, amikor az ellenfél megpróbálja a csatárt megjátszani. Ez gyakran segít abban, hogy teljesen hatástalanítsd az ellenfél csatárát, de légy óvatos mert ez akár balul is elsülhet!


Alakzat


Játssz szélesebben! (Play Wider)

Arra utasítja a cspoatot, hogy szélesítsék ki a támadójátékot egészen az oldalvonalig. A legjobban akkor használható, ha a csapatnak jó képességű szélsői vannak (szélső/winger vagy/és támadó szellemű szélső védő) és hatékony támadó focit szeretne játszani.

Játssz szűkebben! (Play Narrower)

Ha a felállásod a pálya közepére összpontosul (pl: 4-1-2-1-2) vagy csak egyszerűen a védekezésre helyezed a hangsúlyt, akkor lehet hasznos ez a beállítás. Segíteni fog a csapatnak egységesebben védekezni, mivel a játékosok nem szakadnak el annyira egymástól, egy egységet fognak alkotni, ha az ellenfél megpróbálja feltörni a védelmet.

Nagyon magas védelmi vonal (Much Higher Defensive Line)

Arra utasítja a védőket, ha a csapatnál van a labda, akkor menjenek fel egészen a felezővonalig, az oldalsó védők pedig az ellenfél térfelére. Ez segíteni fog abban, hogy az ellenfél térfelén tartsd a labdát, megbontsd a védelmet a létszámfölénnyel, így könnyebben átjátszad a betömörülő védekezést. Bár légy óvatos, mert lényeges, hogy legyenek gyors védőid, hogy egy esetleges kontrát meg tudjanak akadályozni.

Told feljebb a védelmi vonalat! (Push Higher Up)

Hasonlóan működik mint a "Nagyon magas védelmi vonal", de nem annyira szélsőséges. A védők továbbra is fel fognak mozogni a felezővonalig, de nem tovább, így is nyomást fogsz gyakorolni az ellenfélre, de kevesebb kockázatot vállalva.

Védekezz mélyebben! (Drop deeper)

Ha azt szeretnéd elérni, hogy a csapat biztonságosabb védekezéssel játsszon, ne kockáztassanak a védőid a támadással, akkor használ ezt az utasítást. A védelmi vonalad kizárólag a saját térfélre koncentrálódik majd, elkerülve ezzel az ellenfél gyors kontráit.

Nagyon mély védelmi vonal (Much Deeper Defensive Line)

Akkor alkalmazd, ha mindenképp szeretnéd elkerülni a kapott gólt, a csapat betonvédelemmel játszik, mintha egy "buszt állítanál a kapu elé", így elkerülheted, hogy a támadók bejussanak a védelmi vonalad mögé, az egyetlen cél, hogy ne kapj gólt. Akkor lehet hasznos, ha egy vezetést kell megtartanod, vagy ki szeretnéd verni a Barcelonát a BL-ből.

Tartsd a pozíciód! (Stick to positions)

Azt kéri a csapattól, hogy tartsa meg a saját pozícióját a pályán, attól ne távolodjon el túlságosan, ne mozogjon el a pálya más részére. A csapatod védelme még merevebb lesz, nehezebb lesz feltörni. Előnyös lehet akkor, ha védekező játékot szeretnél játszani.

Több helyezkedés! (Roam From Positions)

Amikor a csapatodban sok kreatív játékos található, használhatod bátran. A jó ösztönnel megáldott csatárok és középpályások többet fognak elmozogni a pozíciójukból, jobban fognak helyezkedni, így megtalálják az üres területeket és talán megszerzik a győztes gólt.

Szélsők cseréljenek helyet! (Allow Wide Players To Swap)

Megengedi a szélsőidnek, hogy olykor helyet cseréljenek a pályán, ezzel megtörheted az ellenfél emberfogási stratégiáját és talán az pozícióban új lendületet adhatnak a csapatodnak.

 
Labdabirtoklás


Add előre! (Go Route One)

Azt érheted el ezzel az utasítással, hogy a csapat, amilyen gyorsan csak lehet rúgja előre a labdát a támadókhoz (a támadó harmadba). Ez akkor lehet előnyös, ha kétségbeesetten próbálsz gólt szerezni és már csak kevés idő van hátra a meccsből. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy ezzel a csapatod nagyobb valószínűséggel fogja eladni a labdát és ezáltal kevesebb lesz a labdabirtoklásod, így ezzel hatalmas kockázatot vállalva.

Közvetlenebb átadások! (More direct passing)

Ez a beállítás azt fogja kérni a csapattól, hogy játsszon közvetlenebb játékot, egy érintős passzokkal, több kockázatot vállalva és hosszú indításokkal próbálják megjátszani a támadó játékosokat. Ha gyorsan gólt kell szerezned ez is hasznos lehet, de ezáltal megnőhet a labdavesztés esélye és az eladott labdák száma.

Tartsd meg a labdát! (Retain Possession)

Ezzel az utasítással azt kérheted a csapatodtól, hogy tartsa meg a labdát minden áron, helyezze a hangsúlyt a labdabirtoklásra. Ez annyit tesz, hogy a játékosaid a legegyszerűbb passzokkal a közelebbi csapattársat fogják megjátszani, kevesebb kockázatos átadással. Ez egy olyan utasítás, amely szinte elengedhetetlen, ha egy vezetést szeretnél megőrizni.

Rövidebb átadások! (Shorter Passing)

Rövid átadások, nagyon kevés hosszú labdával. Ideális, ha szeretnéd megtartani a labdát vagy szeretnéd a Barcelona féle sok passzos játékot játszani.

Passzolj üres területre! (Pass Into Space)

Ez az instrukció azt kéri a csapattól, hogy játsszák be az üres területeket, ezzel kiugratva valamelyik csapattársat. Hasznos lehet, ha közvetlenebb passzokkal játszik a csapat, vagy ha szeretnéd az időt húzni. Az átadások azonban lehetnek túl kockázatosak, ezért ez egy rendkívül támadó utasítás.

Juttasd a labdát a 16oson belülre! (Work Ball Into Box)

Azt kéri a csapattól, hogy próbálják a labdatartás a 16os környékére összpontosítani. A játékosaid türelmesen azon fognak munkálkodni, hogy kialakítsák annak a lehetőségét, hogy gólhelyzetbe hozzák az egyik csapattársat egy kiváló labdával.

Játszd ki a védőkkel! (Play Out Of Defence)

A védőid a labdabirtoklásra fognak törekedni, a védelemben fognak adogatni és hátulról építkezni, megpróbálják majd kijátszani a másik csapatot. Ez azt eredményezni, hogy lesz néhány szépen sikerült passz és elegáns megmozdulás, de benne van a veszély, ha a védőidnek nincs meg a megfelelő technikai képessége.

Add a labdát a 16oson belülre! (Pump Ball Into Box)

Arra utasítja a csapatot, hogy hosszú labdákkal játsszák meg a támadókat a támadóterületen belül. Hasznos lehet abban az esetben, ha van egy jól fejelő céljátékosod (Target Man), aki jó légi képességekkel rendelkezik és jól fejel. A hátránya, hogy így a csapat hamar elveszítheti a labdát.

Tisztázz szélre! (Clear Ball To Flanks)

Azt kéri a játékosoktól, hogy a megszerzett labdát a szélső területekre próbálja játszani így megjátszva az ott helyezkedő támadókat. Ez egy biztonságos utasítás amely segít, hogy a védelem válláról levedd a nyomást.

Próbálkozz korai kiugratásokkal! (Hit Early Crosses)

Arra ösztönzi a játékosokat, hogy rúgják be a labdát a büntetőterületre, amint olyan pozícióban vannak és lehetőség adódik. Ezzel túljársz az ellenfél védőinek eszén és a támadóidat ziccerbe hozhatod.

Magas beadások! (Float crosses)

Azt kéri a csapattól, hogy magas labdákkal próbálkozzanak, a beívelésekkel a jól fejelő társakat keressék. Ez lehetőséget ad a többi játékosnak a helyezkedésre, hogy ők szerezzék meg a labdát. Előnyös lehet, ha sok magas és erős játékosod van, akik könnyebben megnyerik a légi csatákat.

Lapos beadások! (Drill crosses)

Épp a magas beadások ellentettje. Alacsony, lapos beadások. Ideális lehet, ha a csatárod robbanékony, jó a befejező értéke. Alkalmas a lesipuskásoknak, akik gyorsan a megfelelő pozícióba tudnak helyezkedni

Fusd le a védőket! (Run At Defence)

Azt kéri a csapattól, hogy cselezzenek a védőkkel szemben. Ha vannak gyors és jól cselező játékosaid, akkor ezzel nyomás alatt tarthatod az ellenfél védelmét.

Azonnal lőj! (Shoot On Sight)

Az kéri a játékosoktól, hogy amikor csak lehet lőjön kapura, még ha csak kevés esélyt is lát akkor is próbálja meg. Ez hasznos, ha gólt kell szerezni, de vedd figyelembe, hogy ezzel néhány támadás elhal, mielőtt elkezdődne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése