2013. november 16., szombat

13. Pontrúgások



A pontrúgások egyre fontosabb része a modern futballnak évről-évre. A kifinomult sporttudomány fejlesztések eredményeképpen és az embereknek az erőnlét és a diéta bővebb ismeretével elérték, hogy a játékosok fizikailag erősebbek és jobb testfelépítésűek, azaz a légi csaták sokkal vitatottabbak és gyakrabban jelennek meg a jelenlegi korszakban, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt.


Közvetlen szabadrúgások
A végrehajtó játékosnál a legfontosabb tulajdonság  a szabadrúgás érték, de ez talán nyilvánvaló. Ez azonban nem az egyetlen olyan érték, ami fontos. Egy jó szabadrúgás lövőnek rendelkeznie kell még olyan értékkel, hogy helyzetbe tudja hozni a többi csapattársat és neki is gólokat kell szereznie, amihez jó technikai készség kell, valamint jó passz, keresztlabda/beívelés (crossing) és távoli lövések. Mindezek attól is függnek, hogy milyen szabadrúgást szeretnél játszani.

Ha a csapatod fizikailag gyengébbnek mondható, akkor próbálj meg közvetlen szabadrúgásból gólt elérni. Ellenkező esetben az ellenfél könnyen meg fogja szerezni az orrod elől a labdát, ha ők erősebb testfelépítésűek. Ez esetben válassz egy olyan rúgót, aki jó távoli lövéssel rendelkezik és jó technikai adottságai vannak. Egy ilyen szabadrúgás specialistánál általában megjelenik a különleges képességeknél, hogy szeret szabadrúgásnál távoli lövésekkel próbálkozni (Tries long range free kicks), ha ez nem áll rendelkezésre, lehet, hogy csak egy sima rövid passzot fog választani.
Nem sok választási lehetőség van, de egy biztos, a játékos mindenképp gólt szeretne szerezni, még ha nem is lesz az, de talán ez az egyetlen módja, hogy gólt szerezz, ha a csapatod alacsonyabb légi képességekkel rendelkezik és nincsenek magas játékosaid.

Szögletek és közvetett szabadrúgások
Térjünk most át a sarokrúgásokra és a távoli szabadrúgásokra. Egy csapatnak általában van két magas, erős belső védője és egy fizikailag erős középpályása és még talán egy céljátékosa is(Target Man). Ebben az esetben megpróbálkozhatsz beívelésekkel, mivel ezek a játékosok elég jók a légi csatákhoz és rendkívül veszélyesek lehetnek a beadásoknál. Állíts be őket úgy (set-piece creator), hogy ketten mindkét oldalt helyezkedjenek (near pos, far post), a harmadik pedig az ötös környékén (six yard box). Így a kapu előtti területen, majdnem minden pozícióban benne rejlik a veszély, a rúgó pedig felváltva próbálja őket megjátszani.

Védekező csapattal, hogy okozz meglepetést
Nem sok csapat tud minden pontrúgásból gólt elérni, ezért sokszor adódik lehetőség egy védekező felfogásban, hogy megragadd a lehetőséget és értékes kontrát vezess, amikor az ellenfél csapat túlnyomó része még a te tizenhatosodnál tanyázik. Ilyenkor jó alkalom lehet, hogy a fellazult védelemmel szemben gólt/gólokat érjünk el. Ezért is kell ilyenkor legalább kettő, ha nem három támadó felfogású játékost a felezővonal környékére állítani, amelyek készen állnak arra, hogy mielőbb ellentámadásba lendüljenek.

A szögletről, hogy ne csak elszórd a labdákat.
Ha nincs a csapatban olyan játékos, aki képes lenne pontos beadásokat adni, vagy nem áll rendelkezésre elegendő magas játékos, hogy sikerüljön megküzdeni a beívelésekért, akkor állítsd be, hogy pontosan mi is a feladata egy adott játékosnak. Egy jobb képességű szabadrúgáslövőt/szögletlövőt és három jobb légi képességű játékost válassz ki, akikkel több variációs lehetőséged is van. Talán a legkedveltebb beállítás, hogy a rúgónak a rövid oldalt állítod be (aim for the near post) és a jó légi képességű játékost pedig arra kéred, hogy csúsztasson a röviden (Near Post Flick On) és támadja a rövidet (Attack Near Post). A harmadik legjobb képességűt pedig, hogy támadja a kapust (Challenge Keeper) így a többi játékost tetszés szerint helyezheted el, vagy a tizenhatoson belül vagy kívül. Ezzel az ellenfél kapusát szinte kizárhatod a párharcokból. A rövid oldal egyébként is nehezen védhető a kapusok számára, ezáltal a játékosaid nagyobb valószínűséggel fogják megkaparintani a labdákat, ezzel is növelve a gólszerzési esélyeidet.

Összefoglalva:
Szögelt rúgó: Célozd a rövidet Három legjobban fejelő: Támadd a rövid oldalt (Attack near post), csúsztasson a röviden (Near Post Flick On), támadja a kapust (Challenge Keeper). Két játékos pedig maradjon hátul (Stay back)

A szabadrúgásokról. Mindenki előtt az a cél, hogy legyen egy ideális szabadrúgás lövő specialistája a csapatban, a legjobb ha már van ilyen a keretben, viszont ha nincs az nagyban korlátozza a lehetőségeket, mert ilyen játékost átkozottul nehéz megszerezni. Ha meg is megkíséreljük számoljunk azzal, hogy rengeteg csapat próbálja majd elnyerni a kegyeit és tesz meg mindent a leigazolásáért. Sőt, még ha sikerül is egy szerződést aláíratni vele, lehet, hogy évekbe fog telni, mire megszerzi azt a tapasztalatot, amivel képes lesz zseniálisat alkotni a pályán. Ha ebben a szerencsés helyzetben vagy, akkor bízd rá, hogy szabadon döntsön ezekben a helyzetekben. Ő tudni fogja mi a helyes megoldás és talán jobban fogja látni az adott szituációt, mint te.

Ez volt tehát a pontrúgásoknak egy rövidebb bemutatása, ami egyre fontosabb a modern fociban. Ha ezekben a szituációkban a te csapatod fog dominálni, egy nagyon erős fegyvert tartasz a kezedben.


Ha szeretnél azonnal értesülni a legfrissebb újdonságokról, fent vagyunk már a facebookon is:
https://www.facebook.com/pages/Football-Manager-14-taktikai-tippek/356725224465051

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése