2013. november 6., szerda

4. Felállás (formáció)

4. Felállás (formáció)

A csapat felállása döntően hat egy taktikásra, ez befolyásolja, hogy mennyire lehet sikeres vagy sikertelen. Természetesen egy alap 4-4-2 vagy 4-3-3 is lehet eredményes, és ennek a két felállásnak is vannak előnyei és hátrányai egyaránt, de néha egy egyedibb és eredetibb formáció lehet a leghatásosabb. Az azonban bizonyos, hogy egy "világklasszis" felállást nem egyszerű kitalálni.

Amikor a felállást kiválasztod érdemes figyelembe venni, hogy miből is gazdálkodhatsz, mi áll a rendelkezésedre. Bátran kísérletezhetsz egyedi, az átlagostól teljesen eltérő alakzatokkal, de vedd figyelembe azt, hogy ne válassz egy védekező szellemű felállást, ha hiányoznak a védők hozzá, vagy egy három csatáros játékot, ha csak három esetleg négy támadó van a csapatodban. Természetesen lehetőség van az átigazolási piacon körülnézni és a hiányposztokat megerősíteni, de a siker nem feltétlenül garantált, hiszen, ha esetleg nem sikerül megszerezni azokat az embereket, akkor ebből még gondod adódhat. A legbiztonságosabb, ha a már meglévő játékosokkal próbálsz meg első lépésben gazdálkodni.

Az előszezonban nyugodtan kísérletezz, ha van egy játékosod nyugodtan helyezd át másik pozícióba, és meglátod ott hogyan teljesít, még ha a formáció akár teljesen eltér az általános felállásoktól, egy edzőmeccs, tét nélkül egy remek alkalom erre.

Ha úgy gondolod, hogy több taktikával is szeretnél játszani, akkor meg kell találnod az adott szituációkhoz illő felállást. Például, ha egy védekező felállást keresel, mert a sokkal erősebb csapatok ellen ezt használnád majd, akkor az 5 védős (de legalább 4) felállás lehet a legjobb választás. Vagy nézhetünk egy támadót felállást, amikor gólt kell szerezni, jó választás lehet a támadók növelése, így akár egy csatáros játékról két vagy három csatáros játékra történő átváltás.

Végül a talán legfontosabb pont, a kedvenc felállás, azt gondolom a legtöbb menedzser rendelkezik ilyennel, ha ezt megpróbálod összehangolni a lehetőségeiddel, kétség kívül sikeres lehetsz. Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy nem létezik olyan, hogy "csoda taktika", nem nyerhetsz meg minden meccset ugyanazzal a taktikával, lehet, hogy egy adott csapat ellen sikeres lehetsz vele, azonban egy másiknál egyszerűen csődöt mond. Lehet, hogy egy taktikával megnyerted a bajnokságot, de egy új csapattal lehet, hogy használhatatlan. A változás szinte elkerülhetetlen. Ezért ne félj változtatni, ha dolgok nem úgy működnek, találd meg a megfelelő felállást és taktikát, ami illeszkedik a csapathoz, csak így lehetsz sikeres.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése