2013. november 12., kedd

10. Játékos szerepek




A játékos szerepkörök lényeges része a taktika létrehozásának. Ezek adják meg minden játékos feladatát és mentalitását a pályán. Meghatározzák, hogy viselkedjenek a csapattagok egyénileg, legyen az egy kifejezőbb felfogás, támadó, óvatos vagy védekező. Miután kiválasztottad a megfelelő felállást, meg kell adni az egyéni képességeknek megfelelő szerepköröket.

A fő szempont a szerepkörök beállításánál, hogy ne legyen túl sok felfogású játékosod. Ez gátolhatja a csapatot legyen szó védekező vagy támadó felfogásról. Ha túl sok támadó mentalitású játékosod van beállítva, akkor ők túl gyorsan feladják a védekezést és ezzel sebezhető lesz a hátsó alakzat a kontra támadásokkal szemben. Más részről, ha túl sok a védekező beállítás, akkor gyenge lesz a támadási oldal, és kevés gólt fogunk szerezni, mert hiányozhat a támogatás a csatároktól.

Ennek elkerülésére létre kell hozni az egyensúlyt. A legegyszerűbb, ha rábízod magad a menedzser asszisztensre, ő megmondja neked, hogy milyen típusú játékosok állnak a rendelkezésedre. Ebből kiindulva képes leszel meghatározni, hogy egy játékos melyik szerepkörben teljesít a legjobban, támadó vagy inkább védekező, melyen feladatai lesznek a pályán. (A játékosok szerepköreivel később még részletesebben fogok foglalkozni)

Ezáltal beillesztheted a felállásodba a keretedben lévő játékosokat olyan szempontok alapján, hogy milyen szerepkörben játszanak. Például, van egy 4-4-2, ez egy általános felállás és eléggé kiegyensúlyozott, így a játékos szerepeket is egyensúlyba kell hozni. A legideálisabb, ha a csapat a játék minden területét uralni tudja, hogy ez sikerüljön, nézzük a három fő területet: védekezés, középpálya és a támadás.

Védelem:
Kezdjük a védelemmel. Egy lezáró belső védő (Stopper Defender) és egy fedező belső védő (Covering Defender) nagyon jól tudnak együtt működni. Az egyik nyomást gyakorol a támadóra és megpróbál szerelni, míg a másik eltakarítja az arra jövő labdákat és próbálja szerelni azokat a játékosokat, akik átjutnak a védelmi vonalon. Jó ötlet lehet egy labdát megjátszó védő (Ball Playing Defender) a hátsó alakzatban, ha szeretnénk azt elérni, hogy a csapat hátulról építse fel a támadást, az ilyen típusú játékosok képesek a jó passzaikkal és a kreativitásukkal új lendületet adni.

Középpálya:
A középpályán több variációs lehetőség is van. Talán az egyik leggyakoribb kombináció, a labdaszerző középpályás (Ball Winning Midfielder) és a támadó középpályás (Central Midfielder/Attack), végül is nincs rossz vagy jó megoldás, de biztosnak kell benne lenned, hogy ezen a területen te fogsz dominálni. Ehhez szükség van több védekező típusú játékosra a középpályán, hogy meg tudd nyerni a párharcokat, labdát szerezz és egy támadó felfogású játékos, aki támadni fog és helyzetet alakít ki passzokkal és kreativitással.

Támadás:
A támadásban tényleg megadatik a lehetőség a kísérletezésre, mivel a legtöbb lehetőség ezen a területen van az egyedi játékstílusra. Ha legalább két vagy több játékos támad, győződj meg róla, hogy mindegyiknek más-más szerepköre van, és nem mozog ugyanúgy, nem fut ugyanarra stb. A legelterjedtebb összetétel a Mélységi támadó (Deep Lying Forward), aki visszamozog a középpályára, hogy labdát kapjon és lehetőséget teremtsen a támadás végén magának vagy a lesipuskásnak (Poacher)/ Céljátékosnak (Target Man) gólt szerezni.


Ha szeretnél azonnal értesülni a legfrissebb újdonságokról, fent vagyunk már a facebookon is:

https://www.facebook.com/pages/Football-Manager-14-taktikai-tippek/356725224465051

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése