2013. november 14., csütörtök

12. Csapatösszhang




A csapatösszhang azt jelenti, miként dolgoznak a játékosok egy csapatként. Milyen előnyökkel jár az, ha a csapattagok játékstílusa egyezik, ha a személyiségük stimmel és így tovább? Egy jól megválasztott csapat jobb , egységesebb focit képes játszani. Egy jó "csapat kémia" lehet a siker kulcsa és ez egy nagyon értékes kulcs...

Alapvetően a csapatösszhang fog játszani a pályán és ezzel fogsz eredményeket elérni. A célod, hogy a keretben lévő játékosok beleilleszkedjenek a játékrendszerbe és együtt tudjanak működni a hasonló gondolkodású társakkal. Például nem fogsz játszatni egy magas és ügyetlen játékost akkor, ha a csapat szinte csak lapos passzokkal játszik, ez teljesen logikátlan. Olyan embereket szeretnél a csapatodban látni, akik jól együtt tudnak működni, tudják hogy kell egymással összejátszani, ismerik egymás mozgását. Ha ezt megvalósítod, hogy olyanok vannak a pályán, akik jól dolgoznak együtt, akkor sikeres lehetsz.

Fontos, hogy a játékosok jól kijöjjenek egymással. Ők nem csak kollégák, egymásra vannak utalva a pályán, így képesnek kell lenniük egymást segíteni és kiegészíteni. Ha több országból érkeznek a csapatba játékosok, akkor nem garantált a siker, hiszen a nyelvi akadályokat nehéz áthágni. Ugyanígy, ha lustákat igazolsz egy olyan csapatba, ahol keményen dolgozó játékosaid vannak, ott valószínűsíthetőek lesznek a személyes összecsapások, veszekedések. Próbálj olyanokat szerződtetni, akiknek a személyiségük egyezik, így érheted el, hogy általános legyen köztük az összetartozás tudat és a jobb hangulat.

Gyakran megfeledkezünk a játékosok tapasztalati értékeiről. A minőséggel megnyerhetsz meccseket, de a tapasztalattal trófeákat. Ha nagyon fiatal csapatod van könnyen merülhetnek fel problémák. Lehet, hogy a minőségi játékosok megnyernek minden meccset , de ha komoly kihívással kerülnek szembe, lehet, hogy túl nagy falat lesz számukra mentálisan. Egy tapasztalatlan játékost nehéz ösztönözni, hogy szedje össze magát, mert rossz formában van, mint egy idősebb, érettebb játékost. Fontos, hogy legyenek tapasztaltabbak a keretben, ez segíthet a fiatalabbaknak, hogy kitűnjenek a tehetségükkel,  ezzel is hozzájárulva a csapatba építhető játékosok körét, elősegítve a rotációt.

Az egyik legnehezebb feladat, amivel szembe kell néznünk, mint menedzser az, ha egy kulcsjátékosunkat eladjuk vagy visszavonul és ezzel űrt hagy maga után. Megpróbálnád helyettesíteni, egy hasonló játékossal? Ezt nagyon nehéz megvalósítani. Például nézz meg egy Gerrard-ot , Lampard-ot és Scholes-t, akiket egyszerűen lehetetlen pótolni. Ahelyett, hogy helyettesíted csak simán egy másikkal, próbálj meg olyat keresni, aki tud abban a pozícióban játszani, elég jó képességű, passzol a stílusodhoz és jól illik a többi játékosodhoz. Ha mindezeknek megfelel az érkező, akkor nem kell aggódnod a csapatösszhang miatt.

Van még más módja is az összhang javításának? Természetesen! Kérd meg egy tapasztalt játékost, hogy vegye a szárnyai alá az egyik fiatal tehetséget. Vagy a másik lehetőség, az edzőtáborok, ahol a csapat "összekovácsolódhat". Próbáld meg a kerethez igazítani a helyszínhez, a nyelvi akadályok kikerülésével és a kultúrák figyelembe vételével. Bárhogy is sikerül javítani a csapategységet, tedd meg, mert a jó összhang meghozza a jó csapatjátékot, az pedig a sikereket.


Ha szeretnél azonnal értesülni a legfrissebb újdonságokról, fent vagyunk már a facebookon is:

https://www.facebook.com/pages/Football-Manager-14-taktikai-tippek/356725224465051

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése