2013. november 16., szombat

14. Ellenfél utasítások



Ha fontos meccs előtt állsz, ez lehet egy kisebb vagy nagyobb rangadó vagy BL döntő, sokan elsiklanak az ellenfél elemezése felett és aggódva meccs bele a meccsbe. Azonban egy nem megfelelő felkészülés az ellenfélben rejlő veszélyekre, azokra a játékosokra, akik árthatnak a csapatnak akár a meccs elvesztéséhez is vezethet.
Mielőtt nekilátnánk lejátszani az aktuális mérkőzést, vagy a nyilatkoznál a meccs előtt a sajtónak, érdemes megnézni, hogy a megfigyelők mit is derítettek ki a következő ellenfélről. Ebből megtudhatjuk, hogy ki az ellenfél legjobb játékosa (játékosai), aki esetleg egy ellentámadást meg tud akadályozni, vagy aki ügyesen összezavarhatja a védelmünket és bennük van a gólszerzés esélye. Ha megteszed ezt a plusz kört, hogy megismerkedj az ellenfél képességekkel, nézd meg, hogy milyen játékosok alkotják a középpályát és a csatársort.

A egyik legfontosabb szempont, hogy olyan játékosokat keress, akik valamilyen módon gondot okozhatnak. Például, ha egy olyan játékossal találod magad szemben, akinek nagy a sebessége és jól gyorsul, akkor jó ötlet lehet, hogy szorosan fogd őt (tight marking), hogy nyomás alatt játsszon. A másik ilyen szükséges lépés lehet az ellenfél támadójára nézve, hogy figyelj a gyengébbik lábára (show on to weaker foot), ez azt jelenti, hogy amikor az ellenfél úgy dönt, hogy tesztelné a kapusodat vagy megpróbálkozna egy beíveléssel, akkor a védők úgy fognak helyezkedni, hogy a gyengébbik lábát kelljen használni. Ezzel megkönnyítheted a védőid és a kapusod életét is.

Ha egy igazi technikás játékossal találkozol, akinek jó a labdakezelése (First touch), kreatív és nagyon jók az átadásai, célszerű megoldás lehet, hogy többször letámadják (Closed down) és keményebben lépjenek oda szereléskor (Hard tackling). Ezzel elérheted, hogy folyamatosan figyelnie kelljen a védőidre, ha megkapja a labdát, hiszen bármikor érkezhet egy belépő. Ez kizökkenti őt a kényelmi helyzetéből és nem lesz képes olyan átütő teljesítményre. Ha magas és erős csatárral találkozol, kérd a csapattól, hogy fogják szorosabban (Marked Tightly) és figyeljenek a gyengébb lábára (show on to weaker foot), ezzel csökkenthetjük annak esélyét, hogy úgy döntsön, hogy lövéssel próbálkozik meg.

Következmények.
Az egyik leggyakoribb következmény, hogy abban az esetben, ha szoros emberfogás és gyakori letámadást használunk, akkor a védő kondíciója gyorsabban csökkenhet, ami az erőnlétnek nem tesz jót hosszú távon. Ilyenkor előfordulhat, hogy túl sok játékos foglalkozik csak egy ellenféllel, így a többi előtt megnyílik a lehetőség, hogy veszélyt teremtsen a kapunk előtt.

Ami a belépőket illeti (könnyű/átlagos/kemény) hatással lehet a sárga lapok számára, vagy rosszabb esetben akár kiállítás is lehet a vége. Ha a könnyű szereléssel próbálkozol, akkor előfordulhat, hogy az ellenfélnek még több lehetősége lesz.

Megzavarhatja a védőidet, ha arra kéred őket, hogy figyeljenek a jobb vagy a bal lábra és nem a gyengébbik lábra (show on to weaker foot).


Ha szeretnél azonnal értesülni a legfrissebb újdonságokról, fent vagyunk már a facebookon is:
https://www.facebook.com/pages/Football-Manager-14-taktikai-tippek/356725224465051

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése