2013. november 14., csütörtök

11. Csapat megbeszélések (Eligazítások)



A csapat beszélgetések az egyik legkényesebb része a menedzserek életének, olyan terület, amivel helyrehozhatsz, de akár tönkre is tehetsz egy egész szezont. A legfontosabb, hogy tartsd a csapatot motiváltnak és magabiztosnak egész évben. Sok különleges helyzettel találhatjuk magunkat szemben, amikor a legjobbat kell kihozni a játékosokból,  ilyenkor nagyon nagy hangsúlyt kap a csapatmegbeszélés.

Ha küzd a csapat...
Tegyük fel, hogy az előző pár meccsen már csak küzdött a csapat,  és belekerült egy rosszabb sorozatba, ilyenkor nagyon nehéz a játékosoknak  újra önbizalmat adni , hogy megtörjön a rossz sorozat vagy átlendíteni a csapatot a holtponton. Sokan azt hiszik, hogy ha ilyenkor "lekiabálja a játékosok haját", az a helyes megoldás, de ez nem így van. Nyugodtnak és lelkesítőnek kell lenned, hogy a játékosok tudják bízol bennük, hogy javítani fogják a formájukat. A félelem helyett inkább a hitet kell sugallnod a csapat felé,  bár ez sem biztos, hogy mindig működni fog,  de egy agresszív beszélgetésnél sokszor hatékonyabb.

A csapat nem az elvárások szerint teljesít.
Az agresszivitás itt sem a legjobb megközelítés, ha a csapat morálja a padlón van, viszont, ha ostoba hibákat követnek el és ha önelégülten játszanak, annál inkább. Például, ha egy nagyon gyenge ellenféllel találod magad szembe és már vesztésre állsz, akkor a csapathoz agresszívan kell szólni és megértetni velük,  hogy egyedül ők a hibásak a vereségért. Bánj ezzel nagyon óvatosan, mert ha egy nem megfelelő pillanatban használod a csapat moráljában hatalmas károkat okozhat.

A csapatod esélyesként megnyeri a meccset
Most, hogy már tudjuk mi is a teendő, ha a csapat rossz formában játszik vagy ha nem úgy teljesít, ahogy elvárható, nézzük mit mondjunk akkor, ha a csapat hozza a meccset. Ha megnyerted az összecsapást, amit meg kellett, hogy nyerj és az eredmény is ezt tükrözi, akkor dicsérd meg őket nyugodtan (calmly). Ezzel azt a hatást éred el, hogy nem lesznek túl magabiztosak és önelégültek, csak teljesítették az amit elvártál tőlük, szóval semmi különös.

A csapat magabiztos győzelmet arat.
Ha a mai napon kiemelkedőt nyújtottak és olyan eredményt értek el, amire büszkék lehetnek, egy szenvedélyes (passionate) dicsérettel növelheted kicsit a játékosmorált. Ezzel tudatod velük, hogy elégedett vagy és büszke. Így ők tele lesznek önbizalommal és nagyon fognak örülni és készen állnak a következő ellenfélre.

Amikor a csapat idegesen játszik.
Eljöhet az az idő, hogy meg kell vizsgálnod, hogy a csapatban mi is az, ami árt neked és a csapatnak, amitől idegesek lesznek a pályán. Mondhatod nyugodt (Calmly) hangon, hogy játszanak nyugodtan, vagy játsszátok a saját játékunkat az eredmény jönni fog. Ha egy játékos ezt szem előtt tartja, akkor nem lesz nyomás a vállán, így sokkal felszabadultabban fog játszani. Ez akkor lehet hasznos, ha egy rangadót játszol vagy kupadöntőt, ahol már a párosítás is külön nyomást tesz a játékosokra.

Ez egy rövid útmutató a csapat megbeszélésekhez, hogy mikor javasolt használni őket. Ettől nem leszel még az eligazítások mestere, de talán adhat egy jó alapot ennek elsajátításához.

Calm/Assertive/Reluctant/Passionate/Aggressive
Nyugodt/Magabiztos/Vonakodó/Szenvedélyes/Agresszív


Ezekkel "hangsúlyt" adhatsz a meccs előtti,félidei és meccs utáni eligazításoknak

Ha szeretnél azonnal értesülni a legfrissebb újdonságokról, fent vagyunk már a facebookon is:

https://www.facebook.com/pages/Football-Manager-14-taktikai-tippek/356725224465051

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése