2013. december 9., hétfő

Játék stílus 2- Kontra támadás (avagy a direkt futball)


A legjobb csapatok nem csak arról híresek, hogy jól tudják megtartani a labdát és odaszögezik az ellenfelet a saját kapujához. Lehet jó egy csapat a gyorsaságával, a kiszámíthatatlanságával és a közvetlen stílusával. Természetesen nem minden csapatnak megy a stílusok közötti váltás olyan könnyedén (úgy, mint ahogy a játékos képességek és igények is teljesen eltérőek lehetnek).
A kontrajáték a pozíciós, labdatartásra épülő stílus ellentéte, sokkal mélyebb védelmi vonalra támaszkodik, hogy megakadályozza az ellenfél passzjátékát, megragadva azt a pár másodpercnyi időt, amikor nincs náluk a labda. Jó játékstílus lehet azoknak a csapatoknak, akik nem küzdenek a bajnoki címért, sokszor erősebb ellenfél ellen kell játszaniuk és ki szeretnék használni a fő erősségüket, a kreativitást, a gyorsaságukat a mozgásokban és a hosszanti passzokkal. A játékosok megpróbálják majd a labdát - olyan kevés passzal, ami csak lehetséges – az ellenfél tizenhatosához juttatni. A kontra játék a támadó és védekező elemeket ötvözi, rövid és közvetlen passzokkal. A bevett szokás a magas játék sebesség, amikor az ellenfélnek nincs is ideje a labdát visszaszerezni.

Azok a csapatok, akik kontrára építenek, gyakran használják a 3-5-2 , 5-3-2 vagy a 4-3-1-2 felállást. Ha kiválasztottad a formációt látszik, hogy mennyire fontos, hogy legyen egy „célember” és még egy kreatív középpályás, aki visszamozog, és gyakran helyezkedik el ki a szélekre, amikor az ellenfél szabadrúgáshoz jut vagy egy olyan játékos, aki képes nyomást gyakorolni az ellenfél védekező Kp-ra (játékmesterére, irányítójára). Gondolok itt egy árnyékékre (Shadow Striker) vagy mélyen játszó támadóra (Deep-lying forward).

A kontra stílus előnyei:
Szervezd meg a csapatot úgy, hogy amikor az ellenfél támad, mély védekezéssel nyíljak hatalmas üres területek a védekezésükben, amiket ki lehet használni. Az ellenfél természetesen megpróbál majd kiszámíthatatlansággal gólokat szerezni, amivel hatalmas kockázatot vállal. Kihasználva, hogy gólra és a támadásokra építenek, és ezalatt megfeledkeznek a védekezésről, eközben kell kihasználni a csapatod előtt kínálkozó lehetőségeket, meg kell ragadni a kialakult helyzetet, az ellenfél elmozog a pozíciójából, rendezetlen a védelem, a szélső védők is támadnak az oldalvonalak mellett, és a labda mögött kevesebb játékos helyezkedik el. A játék sebessége kétségkívül fárasztja az ellenfelet, így egy esetleges késői gólszerzés lehetősége is megnő. A játékosok megpróbálják letámadni az ellenfelet, ami arra ösztönzi az ellenfelet, hogy kevesebb időt birtokolja a labdát.

A Kontra játék hátrányai:
Mindig, amikor mélyebb védelmi vonalat választod, megnöveled a lehetőségét annak, hogy az ellenfél gólt szerezzen. Amikor technikailag képzett ellenféllel találkozol, még a labda megszerzése is gondot jelenthet. A játékosoknak kiválóan meg kell érteni a játékot és kihasználni minden lehetőséget a gólszerzésre. Ez egy rendkívül kockázatos taktika, ha megvan a labda, a játékosok megpróbálnak megindulni, ha megvan a labda, de ez gyakran azzal jár, hogy növekedhet a hibák száma. A kontratámadás fizikailag és a mentálisan is megterhelő, mint a magas meccs sebesség (ami a siker kulcsa), ami visszaüthet és kifáraszthatja a játékosaidat. A csapat megpróbálhatja majd kiszélesíteni a felállását, ami azt eredményezheti, hogy több üres terület nyílik a támadásokra és a játékosok megjátszására a labdatartó játékot játszó ellenfélnek.

Milyen csapat utasítások és játékosok kellenek a kontra játékhoz, hogy kihasználd az előnyeit?

A kontratámadáshoz szükséges követelmények:
Mint már szó volt róla a kontra játék a passzok megszerzésén és az ellenfél játékának a meggátolásán alapul egy jól szervezett védelem által, akik gyorsan letámadják a labdát birtokló játékost. A legjobb dolog a kontrajátékban, ha a gyors és jó ösztönnel megáldott játékosaid ki tudják használni az ellenfél védelmi vonala mögött keletkező üres területet. Az így keletkezett üres területre fut fel a gyors szélső hátvéd, szélső vagy csatár.

Ez azt jelenti, hogy ez a játékstílus megengedi az ellenfélnek, hogy birtokolja a labdát. A labda megszerzése sokkal fontosabb számunkra, mint annak birtoklása. Persze előfordulhatnak olyan mérkőzések, amikor fontos, hogy megtartsuk a labdát, ha az ellenfél is kontrát játszik például, de a fő hangsúly azon van, hogy akkor legyen nálunk a labda, ha az ellenfél védelme rendezetlen. El kell dönteni, hol szeretnénk labdát szerezni. A kérdés, hogy milyen magas legyen a védelmi vonal, hogy a csatároknak ne legyen elég üres területe és ne tudjanak a védelmi vonalunk mögé kerülni, hiszen nem állhatunk be a saját tizenhatosunkra, mert az inkább a „betonvédelem” stílusra hasonlít. (Későbbiekben lesz róla szó)

Négy fontos területre kell összpontosítani:
- Kontrák a védekező pontrúgásokból
- Kontra a védelmi fölényből: egy az egyben helyzetek, hibára kell kényszeríteni az ellenfelet
- Támadj rövidebb, de direktebb passzokkal vagy hosszabb labdákkal, de a legkevesebb átadással, ami lehetséges
- Támadj gyorsan, nyújtsd meg a felállásodat és próbálkozz megjátszani az üres területeket középen vagy a szélen.

Annak a csapatnak, aki kontra játékot szeretne játszani szem előtt kell tartani néhány alapvető szabályt:
- Olyan felállást használj, ami lehetővé teszi a játékosoknak a függőleges mozgásokat
- Használj olyan játékos szerepeket, ami illeszkedik a stílushoz (bővebben később)
- Olyan gyorsasággal és szélességgel játssz, ami az adott pillanatban előnyös, próbáld megérteni, hogy kell a meccset elemezni és meglépni a szükséges változtatásokat, annak érdekében, hogy kifáraszd az ellenfelet és még több üres területed legyen az indításokhoz.

A pálya mérete:
A kontra játékhoz szükséges, hogy legyen terület, legyen elég hely a játékosok között, és az ellenfél védelmi vonala mögött is. Hosszú és széles pályával elérheted, hogy széthúzd az ellenfél felállását és növeld az üres területet, ahova kiugratással próbálkozhatsz, ami a direkt játékhoz elengedhetetlen.

Kontra játékhoz szükséges játékos képességek:

Technikai képességek:
Minden játékosnak rendelkeznie kell ugyanazzal a tulajdonságokkal, mint a pozíciós játéknál, de a legfontosabb, ha kontratámadást szeretnél játszani az, hogy az egyéni képességek alkalmasak legyenek végrehajtani és megérteni, amit a taktika megkíván (ahogy az minden taktika esetében igaz). A védőknek fontos a kiváló emberfogás és szerelés, amíg a támadóknál a jó cselezés, a kiugratás és a távoli lövések és jó helyezkedés.
Mentális képességek:
A kontratámadáshoz egy jó játékosnak mentálisan erősnek kell lennie. Taktikailag intelligens legyen és értse meg, hogy mi szolgál a csapat javára. Védekezésben mentálisan erősnek kell lennie, mert el kell viselje, hogy nyomás alatt kell játszania. Mivel a védelem szervezettsége a kulcs, ezért a játékosoknak jól kell helyezkedniük, fontos még a csapatmunka, a munkabírás és az összpontosítás. Szükséges egy bizonyos mértékű erőszakosság, ez azért lehet hasznos, hogy a védelem ne távolodjon el túlságosan a helyéről, így nem hagy túl sok helyet maga mögött, ezért is fontos a higgadtság és a döntés értékek. Ha a csapatnál van a labda előnyös, ha a játékosok magas kreativitással, ösztönnel és jó üresbe mozgás értékkel tudnak támadni.
Fizikai tulajdonságok:
Ez a stílus jó fizikai képességeket igényel, épp úgy, mint a mentálist. A játékosoknak erősnek kell lenni, hogy képesek legyenek az emberfogásra. A támadásokhoz fontos a gyorsulás, hogy sikerüljön lerázni a védőket. Mivel a játékosok sokat futnak majd a labdával, így lényeges a jó egyensúly. Végül a kontra játékstílusnál a játékosok váltogatnak a lassú mozgások és a teljes sebesség között, ami nagyon fárasztó, így hamar kimerülhetnek. Ezért szükséges, hogy 90 percig bírják az iramot, így legyen jó állóképességük és regenerációjuk.
Játékos szerepek és kedvelt mozgások a Kontra támadó játékhoz:
Nézzük meg a továbbiakban röviden, hogy melyek azok a mozgások és szerepkörök, amik a legmegfelelőbbek a kontratámadásokhoz minden pozíciót beleértve.



Csapat utasítások a kontratámadó játékhoz:
Eljött az idő, hogy megnézzük közelebbről, hogy is kell beállítani a csapat utasításokat a kontratámadásokhoz. Számomra fontos területek a következők:
- Juttassuk a labdát gyorsan előre és a középpályán tegyük lehetővé a függőleges passzokat, hogy támogassuk a csatárokat.
- Játsszuk be a labdát az üres területekre, hogy a középpályások és a szélsők futhassanak érte, nyújtsuk meg a felállást a támadás alatt.
- Játsszuk meg a széleket gyors, kreatív és technikás szélsőkkel
- Maradj hátul és várj a lehetőségre, hogy megszerezd a passzokat és kontrázz
- Maradj hátul, de ha a körülmények kedvezőek, akkor megpróbálhatod már a középpályán visszaszerezni a labdát és onnan visszatámadni.  

Az általam javasolt csapat utasítások a kontratámadásokhoz:


Fontos edzés kategória: taktika és támadás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése